október, 2018

01okt00:0031jan(jan 31)00:00Hagia Sophia

Több

Részletek

A „Hagia Szophia Kiállítás” projekt az „Európai Kulturális Örökség Éve 2018” alkalmából jött létre azzal a céllal, hogy minél több látogató figyelmét hívja fel az ikonikus török épület gazdag és sokrétű kulturális hagyományaira, megmutassa és megértesse annak különleges, egyedi jellegét, és ráirányítsa a figyelmet arra, hogy ez a kulturális örökség milyen helyet foglal el mindennapjainkban. A Hagia Szophia építészet- és művészettörténeti sajátosságaival a világ egyik legkiemelkedőbb műemléke és leglátogatottabb múzeuma. A VI. században a „világ nyolcadik csodájaként” beszélt róla Philón, kelet-római filozófus.

A Hagia Szophia a bizánci építészet egyik legkiemelkedőbb fennmaradt példája. A belső részein található mozaikok és márványoszlopok, valamint a burkolat jelentős művészeti értéket képvisel. Magát a templomot olyan gazdagon és művészien díszítették, hogy a legenda szerint Jusztinianusz császár így kiáltott fel: „Salamon, túltettem rajtad!”.

Maga Jusztinianusz felügyelte az akkor épült legnagyobb katedrális munkálatait, amely az elkövetkezendő majd ezer évben a világ legnagyobb katedrálisa maradt egészen a spanyolországi Sevillai Katedrális elkészültéig.

A kiállítás fotókon keresztül mutatta be a templom történetét és kulturális értékeit. A 35 képből álló tárlat az építészeti értékeket vonultatta fel, főként a belsőépítészetre koncentrálva. Az érdeklődők megismerhették a páratlan, szenteket ábrázoló mozaikokat, a korabeli grafikákat és a máig egyedi építészeti megoldásokat.

Program:
A hivatalos megnyitó ünnepség napján (okt. 9.) nyitottuk meg a kiállítást, beépítve a megnyitó programjába. A tárlat az időszaki kiállító térben nyitvatartási idő alatt volt látogatható 4 hónapon keresztül.

Idő

Október 1 (Hétfő) 00:00 - Január 31 (Csütörtök) 00:00

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X