Gül Baba Türbéje Állandó Kiállítás

Az állandó kiállítás középpontjában Gül Baba történelmi személyisége, a Türbe épületének története, valamint a XVI. századi, oszmánkori Magyarország bemutatása áll. A kiállítás nagy tetszésnek és látogatottságnak örvend, a 2018. októberi megnyitó óta havonta több ezer vendéget számlál.
Gül Baba Türbéje körül elhelyezkedő egykori Wagner villa alagsori termei a legutóbbi örökségvédelmi munkák során helyreállításra kerültek, így látogatóink elé olyan térsor tárulhat, amely 2018 előtt több évtizeden keresztül teljesen elzárva volt. Ma ez a tér ad helyet annak a török-magyar együttműködésben létrejött átfogó, izgalmas kiállításnak, amely bemutatja a hódoltság, a török-magyar kapcsolatok, illetve Gül Baba Türbéje történetének legfontosabb fejezeteit. A kiállításon többek között 15-16. századból származó, egykor a hódoltság-kori Budán használt tárgyakat, valamint életnagyságú viaszszobrok segítségével a dervisek világát is felfedezhetjük. Időben tovább haladva, a századforduló időszakából olyan tárgyakat tekinthetünk meg, melyeket egykor az oszmán palota ajándékozott Gül Baba Türbéje számára. Végezetül az érdeklődők a 20. század során szárnyra kelt, Gül Baba életéről szóló legendákkal is megismerkedhetnek.

„Kalandra fel” Budapest – Konstantinápoly autóverseny (1912) időszaki kiállítás

Hosszú utazás után végre Budapesten, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen is látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Kalandra fel” Budapest – Konstantinápoly autóverseny (1912) című kiállítása a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány jóvoltából.
1912-ben került sor a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetésére, a Budapest-Konstantinápoly autós versenyre. A futam emlékére, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével összeállított kiállítás kurátora Négyesi Pál.
A tárlat először 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koç Museum-ban, majd Bukarestben és Szófiában is látható volt. A tárlat 2021. május 30-tól ingyenesen tekinthető meg Budapesten, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen.
A látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által ismerhetik meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely a Magyar Királyi Autómobil Club (MKAC) első nagyobb nemzetközi rendezvénye volt. A verseny a Ferenciek teréről, az MKAC székháza elől indult az Oszmán Birodalom fővárosába, Isztambulba.
A versenyen 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.
A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, így a fejlődő magyar-török baráti kapcsolatok propagálása, valamint az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának demonstrálása.

“Magyarok tervlapjai Törökországban” időszaki kiállítás

A kiállítás török és magyar kutatók, professzorok együttműködésében, számos ország levéltárában, családi hagyatékokban és folyóiratokban végzett kutatáson alapulva mutatja be az 1800-as évek végétől kezdve magyar építészek Törökországban tervezett épületeit, török építészek magyarországi munkáit, és a korszak német-török építészeti kapcsolatait. Amennyiben kíváncsi arra, hogy a jól ismert magyar építészek milyen – többnyire meg nem valósult terveket készítettek Törökországban, és hogy festhetnének az ismerős helyszínek, ha a magyar mesterek munkái valósultak volna meg, látogassa meg kiállításunkat!