Változatos kulturális programokkal és megújult időszaki tárlatokkal várja a látogatókat a járványügyi szabályok enyhülésével ismét nyitva tartó Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely, június 17. és 19. például a Műtárgyak éjszakájához kapcsolódó események színesítik a kínálatot.

A járványügyi intézkedések fokozatos megszűnésével a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely is újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt: az állandó és az időszaki kiállítások, valamint a belső Türbe-kert 2021. május 7-e óta ismét várja az érdeklődőket A létesítmény a korábban megszokott nyitvatartási rend szerint, kedd és vasárnap között mindennap reggel 10 és este 6 óra között kereshető fel.

A XVI. századi bektasi dervis, Gül Baba életét és a korabeli, oszmán-kori Magyarországot, valamint a türbe történetét bemutató állandó kiállítás mellett jelenleg két időszaki tárlat is várja a látogatókat „Magyarok tervlapjai Törökországban”, ill. „Kalandra fel – kiállítás az 1912-es Budapest-Konstantinápoly autóverseny emlékére” címmel. Előbbi magyar építészek Törökoroszágba tervezett épületeit, török építészek magyarországi munkáit, valamint a korszak német-török építészeti kapcsolatait mutatja be a XIX. század végétől kezdve, török és magyar kutatók, professzorok együttműködésében, számos ország levéltárában, családi hagyatékokban és folyóiratokban végzett kutatások alapján. A kiállítás arra kíván rámutatni, hogy a középkor után is élénkek maradtak a diplomáciai és kulturális kapcsolatok a török és a magyar nemzet között, és érdekes párhuzamok fedezhetők fel Magyarország, ill. a kései Oszmán Birodalom és a fiatal Török Köztársaság történelme között, elsősorban a XX. század első felében.

E témára rímel a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely másik, jelenleg megtekinthető időszaki tárlata. A „Kalandra fel” című tárlat az 1912-ben megrendezett Budapest-Konstantinápoly autóversenynek állít emléket. Ez az esemény a Királyi Magyar Autóclub első hivatalos megmérettetése volt, a Fortepan oldalon található képekből, ill. korabeli dokumentumokból a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen összeállított tárlat az automobilizmus hajnalán megrendezett verseny főbb állomásait mutatja be, elsősorban Bukarestet, Szófiát és az oszmán fővárost érintve.

Az újranyitás azt is jelenti, hogy a kulturális központ különböző rendezvényeket, programokat is kínál a nagyérdeműnek: június közepén a Gül Baba Kulturális Központ is csatlakozik a „Műtárgyak éjszakája” elnevezésű kezdeményezéshez: június 17. és 19. között változatos programokkal várják a látogatókat, többek között rendszeres időközönként kerül sor részletes tárlatvezetésre, amely bemutatja Gül Baba személyét és történelmi jelentőségét, valamint a türbe történetét. Az időszaki tárlatok felkeresésén túl további kulturális programok: június 17-én 17.00 órakor Nagy János, alias Afronauta, június 18-án 18.00 órakor az Örökifjú Zenebarátok Kórusa ad koncertet, június 19-én 17.00 órakor pedig az Arasinda együttes lép fel. Emellett szintén június 19-én 12.00 órakor kerül sor az ebru, vagyis a török márványpapír történetét és készítését bemutató műhelytalálkozóra. A részletes programokért érdemes felkeresni a kulturális központ honlapját és Facebook-oldalát.

A belépés minden programra ingyenes, a belépés feltételeit tartalmazó tájékoztató szintén elérhető az alapítvány honlapján (gulbabaalapitvany.hu).