Építészeti nívódíjat nyert el Gül Baba Türbéjének és környezetének komplex felújítása – az Építőipari Mesterdíj Alapítvány a műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában tartotta érdemesnek a 2018 őszén lezárult nagyszabású felújítást a kitüntetés megítélésére.

Az Építőipari Nívódíjakat idén huszadik alkalommal hirdette ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület által 2000-ben alapított Építőipari Mesterdíj Alapítvány, amely azóta 163 nívódíjat ítélt meg magyarországi építészeti munkáknak. A nyolc meghirdetett kategóriából idén négyre – középület, műemlék-helyreállítás és rehabilitáció, közlekedési létesítmény, valamint komplex infrastrukturális létesítmény – érkeztek be pályaművek, ezek közül összesen tizenegy nívódíjra érdemes projektet nevezett meg az alapítvány, négy építmény pedig elismerő oklevelet kapott. Gül Baba Türbéje mellett olyan létesítmények kaptak nívódíjat, mint a Miniszterelnökség karmelita épületegyüttese, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Innovációs és Tudáspark MOME Campusa, a Puskás Aréna, a Párisi Udvar Hotel Budapest, vagy a Komáromi Csillagerőd.

Az alapítvány a nívódíjak odaítélésével kapcsolatosan hangsúlyozta: a benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból is magas színvonalat képviseltek, a bírálati szempontok között pedig szerepelt az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala és szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága és üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók közötti együttműködés.
Gül Baba Türbéjének és környezetének komplex rekonstrukciója a műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában kapott nívódíjat. A beruházás célja a törökkori emlék és az újabb kori hozzáépítések mértéktartó felújítása és rendezésre volt annak érdekében, hogy a hely történelmi és művészettörténeti jelentőségéhez méltó módon várhassa a látogatókat – emelte ki az alapítvány. Rámutattak, hogy a rekonstrukció keretében kávézóval, múzeummal és közösségi helyiségekkel, valamint függőkerttel újult meg a környezet közel két hektáros területen. A csatlakozó épületek felújítása és bővítése révén a terület funkciói is bővültek, elsősorban múzeumpedagógiai és közösségi használatot szolgáló helyiségekkel. A díj megítélésében elsődleges szerepet játszott a megvalósulás, az építészeti kialakítás, valamint a kivitelezés szakszerűsége és minősége. A járványhelyzet miatt a nívódíjat tanúsító bronztábla ünnepélyes elhelyezésére 2021 tavaszán kerülhet sor.

Gül Baba Türbéjét és környezetét idén a Nemzetközi Ingatlan Szövetség is két nívódíjban részesítette, a beruházás a középületek kategóriájában arany, az örökségvédelem kategóriában pedig ezüst nívódíjat kapott.

Büszkék vagyunk arra, hogy a kezelésünkben lévő műemlék és környezete méltónak bizonyult az Építőipari Mesterdíj Alapítvány építészeti nívódíjára, és köszönjük a beruházás sikeres lebonyolításában részt vett partnereinknek a kitűnő munkát:

• Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., Budapest, mint építtető
  • Mányi István Építész Stúdió Kft., Budapest, mint tervező
  • Consultant Mérnöki Iroda Kft., Budapest, mint lebonyolító
  • ZÁÉV Építőipari Zrt., Zalaegerszeg, mint generálkivitelező
  • Build-Material Kft., Kiskunhalas, mint a komplett téglaburkolási munkák végzője
  • Kőművészet Kft., Pilisszentiván, mint a komplett kő- és műkőburkolási munkák végzője
  • Zala-Elektro Kft., Zalaegerszeg, mint az erős- és gyengeáramú villamos munkák végzője