Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Őszi szünet

2021.10.26. | 10:00 - 2021.10.28. | 17:00

Őszi szünet a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen
programok:
1. „Mesés Türbe Túrák” Kovács Gergővel
2021.10.26. 10:00-11:00
2021.10.28. 10:00-11:00
A túrákat elsősorban a fiatalabb korosztálynak ajánljuk, ahol az építészeti és történelmi témák helyett izgalmas történeteken keresztül lehet felfedezni a Türbe különlegességeit és legendáit.
Erre a programra regisztráció szükséges, melyet az alábbi linken lehet megtenni:
https://forms.gle/13eMvEUbg1x3kZ5Q6
2. Történelmi foglalkoztató játékok a program teljes ideje alatt látogathatók:
A nap folyamán az érdeklődők több állomásos történelmi foglalkoztató játékokon vehetnek részt, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára legkedvesebb elfoglaltságot. Az egyedülálló történelmi élmények után, érdemes megpihenni a Gül Baba Kávézóban egy finom török kávé, vagy egy török tea mellett.
Történelmi foglalkoztató játékok:
– Miniatúrafestő műhely
Előre megrajzolt, hagyományos török geometrikus mintákat, miniatúrák részleteit festjük ki olyan növényi festékekkel, amilyeneket régen is használtak. (A csoportok egy nagyobb képet is készíthetnek együttesen.) A különleges színek, színárnyalatok segítenek elvonatkoztatni jelenünktől. A részvevők igény szerint bepillantást nyerhetnek a festékkészítés rejtelmeibe is. (3-4 éves kortól)
– Hogyan írtak a törökök? – avagy török oskola
Mehmed, akár csak te, iskolába jár, ebben nincs különbség köztetek. Annál jobban eltér az írás, amit használtok: a muszlimok az arab írást használták. Az állomás a számunkra izgalmas és különleges írással ismertet meg több lépésben. Olvashatunk magyarul „visszafelé”: a törökök jobbról balra írtak. Arab ábécé segítségével megfejthetünk magyar nyelvű szöveget (írtak így a 16. században is), másolhatunk eredeti török szöveget (például a legjellegzetesebb, közismert neveket), végül megpróbálkozhatunk a gyakorlati alkalmazással is: saját nevünket írjuk le e különös betűkkel.
(6 éves kortól)
– Muszka varrás
Mindenki ismeri Jumurdzsákot, és tudja, hogy legnagyobb kincsét lopja el tőle az ifjú Bornemissza Gergely. Mehemed útmutatása nyomán mindenki elkészítheti saját oltalmazó talizmánját, muszkáját.
– Török konyha – serbet készítés, kínálás
A serbet nem csak a nagy hőségben hűsíti az embert, hanem a hűvös őszi napokon fel is melegítheti. A vendégeket frissítővel is várjuk a Türbében.
A rendezvény ingyenesen látogatható. Mindenkit szeretettel várunk!

Részletek

Kezdés:
2021.10.26. | 10:00
Vége:
2021.10.28. | 17:00

Helyszín

Gül Baba Türbéje
Mecset utca 14.
Budapest, 1023
+ Google Térkép